Επικαιρότητα

Κοινή ανακοίνωση για την δίκη των συλληφθέντων της πορείας ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ

10/01/2016


Xωρίς αμφιβολία οι μορφές καταστολής και οι πράξεις αστυνομικής αυθαιρεσίας που χαρακτήρισαν την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά και της «μηδενικής ανοχής» του Ν. Δένδια από την θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη «άφησαν εποχή»: καταστολή των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων, αστυνομική βία σε βάρος διαδηλωτών και διαδηλωτριών, ρήψη τόνων δακρυγόνων και άλλων χημικών, αναίτιες («προληπτικές») προσαγωγές και συλλήψεις, ακόμη και βασανιστήρια στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ κα.


Ειδικά, την ημέρα κατά την οποία η Καγκελάριος Α. Μέρκελ επισκέφτηκε την Αθήνα –την 9η Οκτωβρίου του 2012- η ελληνική αστυνομία εφάρμοσε με υποδειγματικό τρόπο ένα σχέδιο καταστολής των κοινωνικών κινητοποιήσεων και των διαδηλώσεων ενάντια στην πολιτική της λιτότητας.


Όσοι/όσες συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις εκείνης της ημέρας διατηρούμε ζωντανή την ανάμνηση του κλίματος φόβου που είχε καλλιεργηθεί, την ασφυκτική πίεση που η αστυνομία ασκούσε στα μπλοκ των κομμάτων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων, τις διάφορες μορφές φυσικής ή και ψυχολογικής βίας που ασκήθηκαν σε βάρος των διαδηλωτών και διαδηλωτριών (ύβρεις σεξιστικού περιεχομένου κα) αλλά και τις εκφοβιστικές προσαγωγές πολιτών ακόμη και πριν την πορεία, στις εισόδους/εξόδους του μετρό ή σε άλλα τυχαία σημεία δρόμων γύρω από το ιστορικό κέντρο. Ένα μαντήλι ή μια μάσκα για την προστασία από τα δακρυγόνα κρινόταν από την αστυνομία ως ένα επαρκές ενοχοποιητικό τεκμήριο και μπορούσε να οδηγήσει σε προσαγωγή ή ακόμη και σε σύλληψη. Εν προκειμένω, είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι η γενίκευση της χρήσης δακρυγόνων και επικίνδυνων χημικών για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων είχε προηγουμένως οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο διαδηλωτή (22. 10. 2011) καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την συμμετοχή σε διαδηλώσεις χωρίς την λήψη μέτρων προστασίας για την αποφυγή της εισπνοής τους.


Εν τέλει, ο απολογισμός από την καταστολή της ημέρας εκείνης υπήρξε πράγματι «εντυπωσιακός»: 220 προσαγωγές πολιτών από τις οποίες οι 24 έγιναν συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων, βρέθηκε – αναίτια- ο δευτεροετής τότε φοιτητής Α.Τ., ο οποίος έφερε πάνω του μάσκα για την αποφυγή της εισπνοής των δακρυγόνων. Οι χαλκευμένες κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν καθώς και η αισχρή πράξη της δημοσίευσης της φωτογραφίας και των προσωπικών δεδομένων του ίδιου και των υπόλοιπων συλληφθέντων στην ιστοσελίδα της ΓΑΔΑ υπήρξαν ενδεικτικές της αναβάθμισης της λειτουργίας των μηχανισμών της καταστολής και επιτήρησης από την πλευρά των θεσμών του κράτους και της απαξίωσης της δημοκρατίας εν γένει.


Σήμερα, τρία χρόνια μετά, οι διώξεις των αγωνιστών/στριών και η καταστολή των κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική της λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη συνεχίζονται: η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τους εκζητούμενους από τις ιταλικές αρχές πέντε έλληνες φοιτητές αποδεικνύουν ότι η δημοκρατία εξακολουθεί να δοκιμάζεται. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο ζήτημα της καταστολής (συνεργασία με την FRONTEX, Σκουριές, Ασφαλιστικό) αποδεικνύοντας ότι “το κράτος έχει συνέχεια”.


Η αλληλεγγύη προς τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες που διώκονται αποτελεί μια ισχυρή μορφή συλλογικής αντίστασης απέναντι στην κρατική καταστολή και στην απειλή της περιστολής των πολιτικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων στο φόντο της κοινωνικής κρίσης και της συνέχισης της εφαρμογής της πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών είναι υπόθεση όλων μας.


Όλες και όλοι Δευτέρα 11/1, στις 09:οο, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, Δέγλερη και Αλεξάνδρας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση των 24.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

ΑΠ ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ

ΑΡΑΝ

ΑΡΚ

ΔΕΑ

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Λαϊκή Ενότητα

ΝΑΡ

νΚΑ

Πρωτοβουλία για την Δικτύωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς: «Ζωή Μετά»

Πρωτοβουλία kill TINA