Επικαιρότητα

Το προσφυγικό

24/04/2017

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα έχει φτάσει σε μια καμπή. Η υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής κυβέρνησης, ήρθε να ολοκληρώσει το ερμητικό κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου και οδήγησε σε εγκλωβισμό περισσότερων από 50.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η συμφωνία δημιούργησε ένα ορατό ανθρώπινο τείχος, που λειτουργεί ως  ένα εσωτερικό σύνορο στην Ελλάδα και εκπέμπει ένα διπλό μήνυμα. Για τους πρόσφυγες που θα επιχειρήσουν να έρθουν στην Ελλάδα το μήνυμα είναι ότι η ζωή τους θα είναι αβίωτη, για την ελληνική κοινωνία σηματοδοτούν τον «επικίνδυνο άλλο» αφού «οι πόροι πλέον δεν επαρκούν».

Οι πρόσφυγες που είχαν έρθει πριν την υπογραφή της, πέρασαν  στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ αυτοί που ακολούθησαν εγκλωβίστηκαν στα νησιά (Χίο, Μυτιλήνη κλπ), όπου στερούνται κάθε δυνατότητα κοινωνικής ορατότητας και κινδυνεύουν καθημερινά με απελάσεις προς την Τουρκία που έχει χαρακτηριστεί ως «ασφαλής τρίτη χώρα». Πλέον η είσοδος στα προσφυγικά στρατόπεδα και τα hot spot έχει απαγορευθεί, επιβάλλοντας συνθήκες απόλυτου ελέγχου στους εθελοντές και τους αλληλέγγυους-ες, που κατηγορούνται συστηματικά ως «υποκινητές» προσφυγικών διαδηλώσεων και εξεγέρσεων.

Οι τελευταίοι θάνατοι προσφύγων σε camps εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης σε αυτά και των ελάχιστων παροχών προς εξασφάλιση μόνο των στοιχειωδών όρων επιβίωσης, επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, ασκούν μια αντιμεταναστευτική πολιτική εξασφάλισης των ελάχιστων δυνατών παροχών, που στερούν δικαιώματα από τον ίδιο τον προσφυγικό πληθυσμό (να μάθουν να ζούνε με λιγότερα, να μάθουν να ζουν με όρους ακραίας φτώχειας), αδιαφορώντας πλήρως για το αν στην πορεία περιστολής δικαιωμάτων των προσφύγων χάνονται ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Τα παραπάνω,  αναδεικνύουν την ανάγκη πάλης του αντιρατσιστικού και ανταγωνιστικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς, για το κλείσιμο προσφυγικών στρατοπέδων, την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών/ριών, την ανατροπή της Ευρωτουρκικής συμφωνίας, την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στην Ευρώπη, την θεμελίωση ίσων δικαιωμάτων με τον ντόπιο πληθυσμό και την σύνδεση των διεκδικήσεων τους με το εργατικό κίνημα. Οι παραπάνω διεκδικήσεις θα συντεθούν φέτος, στις 18 Μάρτη, στον ένα χρόνο από τη συμφωνία της ντροπής ΕΕ-Τουρκίας, όπου κινήματα από όλη την Ευρώπη θα δώσουν αγωνιστικό ραντεβού ενάντια στον ρατσισμό και την απάνθρωπη αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών/ριών από τους ισχυρούς της ΕΕ.