Επικαιρότητα

Δικαίωση για τους 5 εκζητούμενους φοιτητές

12/01/2016

Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης των 5 φοιτητών από τις εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου με απόφαση του τριμελούς εφετείου, ύστερα από συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 7,8 και 11 Ιανουαρίου. Το ένταλμα αφορούσε την κατηγορία της συμμετοχής σε επεισόδια κατά τη διάρκεια της πορείας "Νο expo" την πρωτομαγιά στο Μιλάνο.

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί το κατηγορητήριο καθώς, εκτός των ασαφειών που περιέχει, οι φοιτητές συνελήφθησαν την επoμένη της πορείας εξερχόμενοι από κατειλημμένο χώρο. Επιπλέον το κατηγορητήριο βασίζεται σε νομοθέτημα από τη φασιστική περίοδο της Ιταλίας, ενώ τα αντίστοιχα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι φοιτητές στο ελληνικό δίκαιο είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Η νίκη του αγώνα των εκζητουμένων αποτελεί μια νίκη του πολύμορφου κινήματος αλληλεγγύης με πορείες, εκδηλώσεις για την κάλυψη των εξόδων της δίκης και κορύφωση τις συγκεντρώσεις έξω από το εφετείο τις 3 μέρες της δίκης. Μέτα την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης στα ελληνικά δικαστήρια.