Επικαιρότητα

Ανοιχτή επιστολή του Συνδικάτου εργαζομένων ΙΓΜΕ προς τον Πρωθυπουργό

03/07/2017

Αξιότιμε κε Πρόεδρε

Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, με αλλεπάλληλες μαζικές κινητοποιήσεις εδώ και τέσσερεις μήνες διεκδικούν τα αυτονόητα:

Να πληρώνονται κανονικά, να δουλεύουν στα ερευνητικά προγράμματα που έχουν αναλάβει και να μπορούν με αισιοδοξία να σχεδιάζουν το μέλλον τους σε ένα σύγχρονο ερευνητικό Ινστιτούτο, εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο, εγγύηση για την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου προς όφελος του Λαού και του Τόπου, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τη λειτουργική παραλυσία στην οποία έχει περιέλθει για τέταρτο πλέον μήνα το Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, που παραμένει ακέφαλο, χωρίς διοίκηση, μετά την παραίτηση της προηγούμενης στα τέλη Μαρτίου του 2017, από την εγκληματική αδιαφορία με την οποία ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΝ χειρίστηκε την κατάσταση, αρνούμενος να συνεργαστεί με τις προτάσεις των εργαζομένων που θα έδιναν μόνιμη λύση στα ζητήματα του ΙΓΜΕ.

Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση στην αδιάλειπτη 65χρονη λειτουργία του ΙΓΜΕ, με την αδιαμφισβήτητη συμβολή του στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, μας εκπλήσσει. Πολύ περισσότερο μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ακόμη και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αδυνατεί να υλοποιήσει δεσμεύσεις που αφορούν την ουσιαστική ενημέρωση μας, για τα «μυστικά» σχέδια του ΥΠΕΝ.

Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε πριν από ένα και πλέον μήνα, ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΝ δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μισθοδοσίας μας και την στοιχειώδη λειτουργία του Ινστιτούτου, με το διορισμό Διοίκησης. Δέσμευση, που επανέλαβε στην Βουλή απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η απαξιωτική στάση του Υπουργού, τόσο απέναντι στους εργαζόμενους, στους επιστημονικούς, πανεπιστημιακούς και συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ανησυχούν για το ρόλο και το μέλλον του ΙΓΜΕ και των εργαζόμενων σε αυτό, σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις που έδωσε στον ΣΜΕ για το ευέλικτο αναδιοργανωμένο ΙΓΜΕ μας βάζουν σε σοβαρές υποψίες ότι η όλη καθυστέρηση στην επανέναρξη της λειτουργίας του Ινστιτούτου και η ουσιαστική απαξίωση του δρομολογούν ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στον Ορυκτό Πλούτο για «ζεστά» κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά θα υπονομεύουν το δημόσιο και ερευνητικό αποκεντρωμένο χαρακτήρα του.

Φαίνεται πως η ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι αυτή της εκποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, για την οποία δεν θα απαιτείται η παρουσία του ΙΓΜΕ με την σημερινή του μορφή. Παράλληλα ενδιαφέρεται ώστε το “νέο” ΙΓΜΕ να έχει εργαζόμενους νυν και τέως χωρίς δικαιώματα.

Με προκλητικό τρόπο εξάλλου ο Υπουργός προσβάλλοντας την Βουλή, αλλά και τη δικαιοσύνη διακήρυξε την πρόθεση του για ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα προκειμένου να καταργήσει τελεσίδικες και αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για να “φάει” αποζημιώσεις παλαιών και νέων εργαζομένων στο ΙΓΜΕ.
 
Δυστυχώς ακριβώς δύο χρόνια μετά την απόφαση του Υπουργού ΥΠΑΠΕΝ κ. Λαφαζάνη, με την οποία επανασυστάθηκε το ΙΓΜΕ, δικαιώνοντας τους επίμονους και μαχητικούς αγώνες των εργαζόμενων ενάντια στις απολύσεις 130 εργαζομένων, από το “λουκέτο” του ΙΓΜΕ επί Παπακωνσταντίνου το 2011, μέχρι και την ημέρα που δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ τον Ιούνιο του 2015, η σημερινή κυβέρνηση φέρνει νομοθετική ρύθμιση για το Ινστιτούτο, την οποία ο Υπουργός δεν τολμά να την συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Έχουμε υπόψη, ότι σε διάφορες κομματικές σας δηλώσεις επικαλείσθε την υποταγή των οραμάτων και των δεσμεύσεων σας απέναντι στο ελληνικό λαό στις πιέσεις των “εταίρων σας”. Άραγε σε ποιων τις πιέσεις υποτάσσεται η κυβέρνησή σας για αυτή την εγκληματική αδιαφορία απέναντι στο ΙΓΜΕ;

Κε Πρόεδρε,

Επειδή μετά την απεργιακή κινητοποίηση μας στο Μαξίμου, η μεσολάβηση του κ. Λιάκου δεν απέδωσε τίποτα μέχρι τώρα, απευθυνόμαστε αυτή τη φορά στο Κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και απαιτούμε τόσο σε επίπεδο οργάνων (Πρόεδρος, Γραμματέας, ΠΓ), όσο και σε επίπεδο θεσμών (Πρωθυπουργός, Υπουργοί, Βουλευτές) να πάρετε τις πολιτικές πρωτοβουλίες για άμεση αντιμετώπιση όλων των σοβαρών προβλημάτων μας που συνοψίζονται:

  • στην άμεση επαναλειτουργία του Ινστιτούτου με τον διορισμό Διοίκησης και τη διασφάλιση της μισθοδοσίας του προσωπικού.
  • στην επανέναρξη και συνέχιση του ερευνητικού έργου και όλων των δράσεων του Ινστιτούτου, καθώς και την οριστική έγκριση των έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020 που εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Βασικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης υλοποίησης του έργου του ΙΓΜΕ αποτελούν:

  • H επίσπευση προσλήψεων νέου μόνιμου προσωπικού για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης υποστελέχωσης του Ινστιτούτου.
  • Η κατάρτιση ενός συγκροτημένου και δίκαιου σχεδίου συνολικής και οριστικής αντιμετώπισης των οικονομικών υποχρεώσεων του Ινστιτούτου προς τουςεργαζόμενους, νυν και πρώην, το οποίο να μπορεί να αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης και συμφωνίας με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Στα πλαίσια αυτά επιδιώκουμε την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μαζί σας, το ταχύτερο δυνατό ώστε με ευθύνη σας να δρομολογηθούν λύσεις που θα διευκολύνουν την πραγματική ανασύσταση του ΙΓΜΕ.

Εν αναμονή της συνάντησης είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία, που θα την επιταχύνει.

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Μπάτης
Ο Γεν. Γραμματέας Γιάννης Μαυρογιάννης

http://syndikatoigme.blogspot.gr/2017/07/anoixth-03-07-2017.html