Απόψεις

Unity: σφυρηλατούμε την Ενότητα, οικοδομούμε τον Πολιτισμό των από κάτω

07/07/2017

Γιάννης Τσατσαρώνης

Βαδίζουμε σε μια περίοδο που χρωματίζεται από την πιο βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επίθεση σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη η ΕΕ  έχει εξαπολύσει έναν συνεχή πόλεμο απέναντι σε όλους τους λαούς, τους εργαζομένους και τη νεολαία. Κι αν σε όλη την Ευρώπη μονοπωλούν  την πολιτική ατζέντα η λιτότητα, η περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η καταστολή των κινημάτων και του κόσμου της εργασίας, ο ρατσισμός, στον υπόλοιπο κόσμο αναζωπυρώνονται πολεμικές συγκρούσεις, πληθαίνουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, λαοί ολόκληροι αφανίζονται ή ξεριζώνονται.

Στην Ελλάδα ζούμε τις επόμενες μέρες από την ψήφιση ενός ακόμα επώδυνου Μνημονίου. Ενώ η μνημονιακή συνθήκη παρατείνεται, μια σειρά συλλογικών εργατικών και νεολαιίστικων αντιστάσεων φαίνεται  να ξεπηδά, χωρίς παρόλα αυτά οι συγκεκριμένες αντιστάσεις να μορφοποιούνται σε ένα συνολικό κίνημα ριζοσπαστικής ανατροπής σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

 Η λογική του ΤΙΝΑ φαίνεται να ριζώνει στην συνείδηση των λαϊκών τάξεων, η συλλογική απογοήτευση βαθαίνει και ο κυρίαρχος προβληματισμός είναι η αναζήτηση προοπτικής, η πολιτική διέξοδος, η απαγκίστρωση από τα μνημονιακά δεσμά. Όσο η ενότητα των από πάνω μεγαλώνει και βαθαίνει τόσο μεγαλώνει η αναγκαιότητα να οικοδομηθεί από το μηδέν η αναγκαία ενότητα των από κάτω.

Ενότητα κινηματική, πολιτική, συλλογική. Η αναγκαιότητα του να μπορείς να σφίξεις ξανά το χέρι του συντρόφου σου, να ονειρευτείς, να διεκδικήσεις, να παλέψεις στο τόπο σου για ζωή με αξιοπρέπεια.

Αυτή την ενότητα επιχειρούμε να εξερευνήσουμε στο 1ο Φεστιβάλ Unity  στις 7 και 8 Ιούλη στο αμαξοστάσιο ΟΣΥ (Πειραιώς & Ερμού). Το Φεστιβάλ Unity αποτελεί μία πρωτοβουλία του κόσμου της Λαϊκής Ενότητας με στόχο να γίνει υπόθεση η αναζήτηση  μιας συλλογικής διεξόδου και ένας άλλος τρόπος να συζητάμε, να διασκεδάζουμε και να αγωνιζόμαστε. Ένα Φεστιβάλ όπου πλάι στο πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα, θα  συζητήσουμε για την αναγκαία εναλλακτική πρόταση για τη διέξοδο από την κρίση και την οικοδόμηση του μετώπου ανατροπής στην κεντρική συζήτηση της δεύτερης ημέρας ενώ την πρώτη ημέρα συζητάμε για την απάντηση της Αριστεράς στην Ευρώπη και την ΕΕ του νεοφιλελευθερισμού, της λιτότητας και του ρατσισμού, με προσκεκλημένους από το χώρο της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς της Ευρώπης.

Δε θεωρούμε ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια ούτε σε καλούμε να εξερευνήσεις το άγνωστο! Θεωρούμε ότι ένα πολιτικό-πολιτιστικό Φεστιβάλ μέσα στη συγκυρία που βρισκόμαστε, επιθυμεί να μας ξεβολέψει από τη κανονικότητα, να μας κάνει να σκεφτούμε και να δημιουργήσουμε διεξόδους. Να ενώσουμε τις φωνές μας, να παντρέψουμε τις επιμέρους κινηματικές εμπειρίες, να βγάλουμε τα αναγκαία στο σήμερα συμπεράσματα ενώνοντας τα ψηφιδωτά των αντιστάσεων σε όλη την Ευρώπη. Να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να διασκεδάσουμε σε διαφορετική κατεύθυνση από την κυρίαρχη. Αυτό το Σαββατοκύριακο πρέπει να πάρεις θέση! Πρέπει να ενωθείς! Ανυπόταχτοι-ες θα νικήσουμε!

 

*Ο Γιάννης Τσατσαρώνης είναι μέλος της Λαϊκής Ενότητας και της Αριστερής Ανασύνθεσης.