Απόψεις

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας συνεχίζει τις δράσεις της

26/07/2017

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Λαμίας,  συνεχίζοντας την προσπάθεια στήριξης του αγώνα των προσφύγων στις Θερμοπύλες για ζωή και αξιοπρέπεια και με μόνο κίνητρο την αλληλεγγύη,  χωρίς κονδύλια και επιχορηγήσεις αλλά με δικά μας έξοδα και την ανθρωπιστική βοήθεια των συμπολιτών μας πραγματοποιήσαμε τον τελευταίο καιρό τις παρακάτω προγραμματισμένες δράσεις τους όπως:

  • Στις 31-05-2017, ημέρα Τετάρτη, έγινε διανομή 500 κιλών φρούτων στους πρόσφυγες στο χώρο του camp των Θερμοπυλών.
  • Στις 19-06-2017, ημέρα Δευτέρα, μοιράσαμε 220 κιλά κρεμμύδια,130 κ. ρύζι και 75 κ. αλεύρι στους πρόσφυγες στο χώρο του camp των Θερμοπυλών.
  • Τη Δευτέρα 10-07-2017, το απόγευμα, πήγαμε στις Θερμοπύλες και έγινε μοίρασμα καλοκαιρινών ειδών όπως, ρούχα, παπούτσια, σεντόνια, πετσέτες, παιχνίδια και παιδικό καρότσι.

Τα είδη αυτά είχαν μαζευτεί από τις συλλογές, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τα παιδιά των σχολείων της Λαμίας και της ευρύτερης περιοχής, σε συνεργασία με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών,  από ιδιώτες, καθώς και από τους αλληλέγγυους του Βόλου.

Με τον τρόπο αυτό, μπόρεσαν και εξυπηρετήθηκαν οι  πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, που πρόσφατα ήρθαν στις Θερμοπύλες και τα είχαν μεγάλη ανάγκη, καθώς και οι παλαιότεροι. Μικρή ποσότητα έμεινε για να διανεμηθεί, σε όσους πρόσφυγες ακολουθήσουν .

  Οι συνθήκες που διαβιούν οι πρόσφυγες κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι και εντοπίσαμε και καταγράψαμε κάποια από τα τεράστια προβλήματα τους όπως:

  1. Μεγάλος όγκος σκουπιδιών υπάρχει μέσα και έξω από τους κάδους, η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν γίνεται συχνά, με αποτέλεσμα η δυσοσμία λόγω και της ζέστης να είναι αφόρητη, σε πολύ κοντινή απόσταση από τα παράθυρα των δωματίων των προσφύγων. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για να χρησιμοποιούνται οι μπλε κάδοι για τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Κοντά στον ενάμιση χρόνο τώρα και η διαχείριση των ανακυκλώσιμων ειδών δεν έχει γίνει πράξη.
  2. Είχαμε μαρτυρίες προσφύγων, οι οποίοι μας είπαν,  ότι το νερό δεν πίνεται, και επειδή λοιπόν δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό τρεχούμενο νερό, αναγκάζονται να το πληρώνουν και να το κουβαλούν. Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, μετά από αυτά θα προσπαθήσει να συμβάλλει στο να βρεθούν λύσεις για το ζήτημα αυτό.
  3. Οι δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν, αφενός με τις καθυστερήσεις έκδοσης των αδειών παραμονής τους και αφετέρου με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία της χορήγησης ασύλου, είναι τεράστιες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν πρόσφυγες, που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο για να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρώπης για να βρούνε τις οικογένειες τους για την επανένωση.
  4. Η εγκατάλειψη της χώρας τους λόγω των ξένων επεμβάσεων, ο εμφύλιος πόλεμος, που κρατά 6 χρόνια, οι οικονομικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν εδώ, η αβεβαιότητα για το μέλλον αυτών και των παιδιών τους, τα κλειστά σύνορα, τους οδηγεί σε προβληματισμό και έντονη ανησυχία για το τι θα απογίνουν.

Χρειάζονται την στήριξη μας και το έμπρακτο ενδιαφέρον μας, για να ζήσουν μαζί μας, ανάμεσα μας.

Καμιά επαναπροώθηση και απέλαση.

Ν’ ανοίξουν τα σύνορα.

Να ακυρωθεί η  συμφωνία της ντροπής Ε.Ε.- Τουρκίας.