Επικαιρότητα

Να πάψει κάθε ποινική δίωξη των 5 φοιτητών για τα γεγονότα στο Μιλάνο Όχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και διαμαρτυρίας

14/01/2018

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

Ξεκινά αύριο, 15 Ιανουαρίου 2018, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, η δίκη των 5 φοιτητών που διώκονται για τα γεγονότα της πρωτομαγιάτικης διαδήλωσης ενάντια στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης EXPO στο Μιλάνο το 2015.

Θυμίζουμε ότι στις 7, 8 και 11 Ιανουαρίου το 2016, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε τη μη έκδοση των 5 στις ιταλικές αρχές  και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για άσκηση ποινικής δίωξης για τα «αδικήματα» που η αστυνομία του Μιλάνου τους κατηγορεί ότι διέπραξαν. Όμως, 2 χρόνια μετά τα Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης και την ελληνική απόρριψή τους, η ιταλική δικαιοσύνη επανέρχεται, ορίζοντας τακτική δικάσιμο για την υπόθεση των 5 στο Μιλάνο στις 15 Νοέμβρη 2017 στο Μιλάνο. Στη συνέχεια, η δίκη αυτή αναβλήθηκε για τις 31 Ιανουαρίου 2018. Είναι ολοφάνερο ότι το ιταλικό κράτος θέλει να έχει τον πρώτο και μοναδικό λόγο για τις ποινές των 5 (που προβλέπεται να είναι εξοντωτικές με βάση το κατηγορητήριο), και να έχει την ευκαιρία έκδοσης νέων Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης που θα αναφέρονται πλέον σε έκτιση ποινής, και όχι σε δίκη, με σοβαρή πιθανότητα αυτή την φορά να γίνουν δεκτά.

Από την άλλη πλευρά, αν τα ελληνικά δικαστήρια εκδώσουν απόφαση νωρίτερα από τα ιταλικά, αυτή θα υπερισχύει σε σχέση με οποιαδήποτε απόφαση ιταλικών δικαστηρίων και σε περίπτωση νέου Ευρωπαϊκού Εντάλματος έκδοσης των 5 στις ιταλικές αρχές για έκτιση ποινής, αυτό θα απορρίπτεται αυτόματα από το ελληνικό κράτος.

Πέραν του ότι αυτή καθεαυτή η έναρξη της δίκης, δεδομένων των διεθνών πιέσεων που ασκούνται και της έντασης του «αντιτρομοκρατικού» ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, αποτελεί μια θετική εξέλιξη, ζητάμε την παύση της ποινικής δίωξης των πέντε, αφού είναι προφανές ότι οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι πολιτικές και η δίωξή τους αφορά το πολιτικό φρόνημα.
Καλούμε σε μαζική συμπαράσταση στους 5 δικαζόμενους αγωνιστές φοιτητές, αύριο 15/1, 9 πμ στη Σχολή Ευελπίδων – κτίριο 9. Η υπόθεσή τους μας αφορά όλους.