Επικαιρότητα

Άρνηση χορήγησης άδειας διανομής φυλλαδίου για γυναίκες πρόσφυγες

29/09/2016

Το Μωβ

Η φωτογραφία είναι από εκδήλωση ενημέρωσης γυναικών προσφύγων και διανομής του επίμαχου φυλλαδίου στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων-κατάληψη στο πρώην 5ο Λύκειο Αθηνών, τον Μάιο του 2016

 

Ανακοίνωση του Μωβ

ΤΟ ΜΩΒ
Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων
Έδρα: Ζαν Μορεάς 15 – Αθήνα 117 41
Έτος ίδρυσης 2015 – ΑΦΜ 042596364

Το Μωβ ζήτησε άδεια από το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής στις 13/9/16, για να επισκεφθεί τα δύο στρατόπεδα στη Μυτιλήνη, το Καρά Τεπέ και Μόρια, για τη διανομή του φυλλαδίου μας που απευθύνεται στις γυναίκες πρόσφυγες και ενημερώνει για τα θέματα ασύλου, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η έμφυλη βία. Η άδεια δεν μας δόθηκε. Το φυλλάδιο αυτό, το οποίο μπορείτε να το βρείτε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα tomov.gr σε πέντε γλώσσες και για τα ελληνικά στο σύνδεσμο http://tomov.gr/wp-content/uploads/2016/07/2016-tomov-asylum-leaflet-greek.pdf, το έχουμε ήδη μοιράσει σε αρκετές δομές διαβίωσης προσφύγων που είναι κατειλημμένες και αυτοδιαχειριζόμενες, επίσης σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ και σε πολλούς αλληλέγγυους-αλληλέγγυες που το διανέμουν αρκετά σε όλη τη χώρα.
Διαμαρτυρόμαστε για την αντιδημοκρατική αυτή στάση, που πέραν των έντονων διαφωνιών μας ως προς τη συνολική εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, επισημαίνουμε ότι δεν συνάδει καν με τον διακηρυγμένο σκοπό της κυβέρνησης, αυτόν της σύνδεσης των προσφύγων με την υπόλοιπη κοινωνία, ώστε να σπάσει ο αποκλεισμός.

Όπως είναι γνωστό και έχουμε αναφέρει και στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα tomov.gr, έχει εκφραστεί ανησυχία από διεθνείς οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία αλλά και οργανώσεις πολιτών, για την έμφυλη βία εναντίον των γυναικών προσφύγων είτε στις χώρες προέλευσής τους, είτε στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, αλλά και σε χώρους διαβίωσης όπως ήταν η Ειδομένη και όπως είναι ακόμα και τα υπό κρατικό έλεγχο στρατόπεδα. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να διευκολύνεται το έργο της ενημέρωσης μιας φεμινιστικής συλλογικότητας όπως η δική μας, για την προσέγγιση των γυναικών προσφύγων, αλλά η κυβέρνηση ακολουθεί τη δική της απαγορευτική πολιτική.

Τέλος, δηλώνουμε ότι καμιά απαγόρευση δεν θα σταματήσει τη δραστηριότητά μας, έχουμε μάθει να συνεχίζουμε κάθε αγώνα, μεγάλο ή μικρό, σε δύσκολες συνθήκες, ακόμα και σε πέτρινα χρόνια του παρελθόντος.

 Το διοικητικό Συμβούλιο του Μωβ
27-9-2016


IMG-20160702-WA0004

Στο τραπεζάκι μας στο 19ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθήνας, τον Ιούλιο του 2016,

όπου συμμετείχαμε σε σχετική συζήτηση και μοιράσαμε το φυλλάδιο

 

20160724-elliniko-tomov

Στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών γυναικών στο Ελληνικό, τον Ιούλιο του 2016, όπου μοιράσαμε το φυλλάδιο

 

dsc_8421

Στο τραπεζάκι μας στο 5ο φεστιβάλ αλληλεγγύης & πολιτισμού της ‘Ενωσης Αφρικανών Γυναικών,

τον Σεπτέμβριο του 2016, όπου μοιράσαμε το φυλλάδιο