Επικαιρότητα

Το ΙΓΜΕ καταρρέει, οι εργαζόμενοι σε απόγνωση, η Κυβέρνηση παρακολουθεί

28/06/2017

ΧΒ

Μια από τις σοβαρότερες συνέπειες των μνημονίων ήταν η σταδιακή αλλά και προδιαγεγραμμένη παρακμή και απαξίωση του συνόλου σχεδόν του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αφού από τη μια μεριά περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι συμβάσεις των οργανισμών αυτών με το ελληνικό δημόσιο, και από την άλλη, ακυρώθηκαν παντελώς οι δυνατότητες άμεσης ή έμμεσης ενίσχυσής τους μέσω παροχής εγγυήσεων για τη σύναψη τραπεζικών δανείων.

Από τον κανόνα αυτό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ένα δημόσιο ερευνητικό Ινστιτούτο που έχει να επιδείξει πλούσιο και σημαντικό έργο στην υπόθεση της χαρτογράφησης και της μελέτης αξιοποίησης του ορυκτού και μεταλλευτικού πλούτου της χώρας, παρά, και σε πείσμα ενίοτε, των αντίξοων συνθηκών λειτουργίας του.

Οι μνημονιακοί δημοσιονομικοί περιορισμοί δημιούργησαν ένα τρομερά ασφυκτικό πλαίσιο που επιδείνωσε ανεπανόρθωτα μια κατάσταση στασιμότητας και κρίσης που είχε προκύψει από τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της περιόδου 2000-2010. Σήμερα, το ΙΓΜΕ κρέμεται από μια κλωστή: οι τράπεζες έχουν δεσμεύσει τους λογαριασμούς του, αφού αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, τα χρέη συσσωρεύονται με εφιαλτικούς ρυθμούς, και οι εργαζόμενοι βρίσκονται έχουν κλείσει ήδη τρεις μήνες απλήρωτοι, χωρίς μέχρι τώρα κανείς από τους αρμόδιους εποπτεύοντες υπουργούς και υφυπουργούς να είναι σε θέση να δώσει μια υπεύθυνη απάντηση για το εάν και πότε το ΙΓΜΕ θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει. Για την ακρίβεια, οι επικεφαλής του ΥΠΕΝ (και όχι μόνο του ΥΠΕΝ) δεν έχουν πάψει να διαβεβαιώνουν ότι η επαναλειτουργία του ΙΓΜΕ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, και να αυτοδιαψεύδονται, αφού οι διαβεβαιώσεις αυτές μέχρι τώρα έχουν αποδειχτεί χωρίς αντίκρισμα.  

Αν υπάρχει κάτι ελπιδοφόρο σ’ αυτή την απολύτως αντιπροσωπευτική του ευρύτερου δημοσίου  ιστορία, είναι η ίδια η στάση των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ που συνεχίζοντας μια παράδοση πολλών ετών αγώνων για την προάσπιση των συμφερόντων τους, αλλά και των συμφερόντων των «πολλών»  που καλείται να υπηρετήσει το ΙΓΜΕ, δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή, ειδικά τους τελευταίους μήνες, να υπενθυμίζουν στους κυβερνητικούς την παρουσία τους και να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για το δίκαιο αγώνα τους, σπάζοντας τη συνωμοσία σιωπής των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Την Πέμπτη 29/6, το Σωματείο των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ έχει εξαγγείλει μια ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαιτώντας συνάντηση και δεσμευτικές απαντήσεις από τον Γ. Σταθάκη.

Κατεβάστε εδώ το τελευταίο Δελτίο Τύπου του Συνδικάτου Εργαζόμενων του ΙΓΜΕ (27/6/2017)